Josva – Inn i nytt land

I dette tema får vi høre historien om Josva og speiderne som utforsket landet Gud hadde lovet folket sitt.

Ressurser

Animasjonsfilm: Josva - Inn i nytt land

Tegninger

Animasjonsfilm: Hva betyr det: Tro?

Musikkvideo: FMB 60 - En gang det helter har levet for Gud

Mer om tema

Gud hadde lovet israelittene et eget land – Kanaan. Moses ledet folket ut av Egypt og skulle nå lede dem til det lovede land ved hjelp av Gud. De opplevde mange tegn og undere, men likevel skjedde det at de begynte å klage og tvile på Gud når det ble vanskelig. Josva var annerledes. Han var alltid full av tro til Gud, akkurat som Moses.

Før de kom til Kanaan slo folket leir og de bestemte seg for å sende ut speidere til det landet de skulle innta. Josva og vennen hans Kaleb, var blant speiderne. De utsendte speiderne oppdaget at landet var veldig fantastisk og flott. Det var grønt, med jordbruk og nok mat til å leve i overflod.  Men i landet var det også et folkeslag som var store og mektige. Dette virket skremmende på noen av speiderne og de sa «Vi syntes selv at vi var som gresshopper mot dem». Da folket hørte det, begynte de å tvile på at Gud skulle hjelpe dem. De trodde ikke de skulle klare å komme inn i landet.

Moses, Josva og Kaleb visste at det er synd å tvile på Gud, og nå gjorde folket det igjen. Da sa Josva: «Gud vil føre oss inn i dette landet og la oss få det, et land som flyter med melk og honning. Sett dere bare ikke opp mot Herren, og vær ikke redde for folket i landet; de er ikke mer enn en brødbit for oss!».

Selv om det Josva opplevde er ganske ulikt fra hvordan det er å leve i dag så kan det være noe å lære av denne historien. Hvor lett er det vel ikke å tro på Gud når alt går bra, når man kjenner tydelig at Gud er med og ting synes å gå min vei. Men hvis ting går imot så begynner man å tvile. Josva er et forbilde i å alltid være full av tro, uansett hva som skjer. Han opplevde at Gud holdt sine løfter, og det samme vil alle de oppleve, som velger å tro og være lydig mot Guds ord. Hvis man går i tro, vil man kunne gå inn i nytt land også i sitt eget liv.

Mer om animasjonsfilmen

Bibelens troshelter er en helt ny animasjonsserie om troens helter fra Bibelen. I den første episoden blir vi med tilbake til Josvas tid og opplever hvordan speiderne utforsker det lovede land, og forteller Moses og folket hva de har sett der. Men folket blir full av tvil og setter seg opp mot Gud. De har ingen tro på at Gud vil hjelpe dem inn i landet. Se den spennende avslutningen på historien i animasjonsfilmen.

 

 

Tips til søndagsskolen

La barna utforske bibelhistorien selv, ved å se på filmen, synge sanger om tema, fargelegge motivene og snakke om det de har lært med sine egne ord.

Anbefalt aldersgrense på animasjonsfilmen: 6+

 

 

 

 

 

 

Spørsmål for samtale

 1. Hvem ledet Guds folk ut av Egypt?
  Moses

 1. Hvor mange speidere hadde Moses utvalgt for å speide i Kanaan?
  12 stykker

 1. Hva sa Josva om Kanaan etter at han hadde vært der og sett?
  «Landet flyter med melk og honning!»

 1. Hva var forskjellen på Josva og Kaleb og de andre speiderne?
  Josva og Kaleb var i troens ånd. De var helt sikre på at Gud kom til å hjelpe dem.

 1. Hvor lenge måtte folket gå i ørkenen før de kunne komme inn i Kanaan?
  Gud ville la de gå i ørkenen i 40 år før de kunne komme inn i Kanaan, ett år for hver dag de hadde speidet.

4. Mosebok 14; 9:
Sett dere bare ikke opp mot Herren, og vær ikke redde for folket i landet; de er ikke mer enn en brødbit for oss. Deres vern har sviktet dem; men Herren er med oss. Vær derfor ikke redde for dem!»

4. Mosebok 14; 24:
Men Kaleb, min tjener, har en annen ånd i seg, og han har fulgt meg trofast. Derfor lar jeg ham komme inn i det landet han har vært i; og etterkommerne hans skal få det til eiendom.

Johannes 14; 1:
La ikke hjertet bli grepet av angst. Tro på Gud og tro på meg!

1. Tim 4; 12:
La ingen forakte deg fordi du er ung, men vær et forbilde for de troende i ord og livsførsel, i kjærlighet, tro og renhet.

Hebr 11; 6:
For den som trer fram for Gud, må tro at han er til, og at han lønner dem som søker ham.

Kontakt oss

Har du spørsmål?

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *